Geschiedenis MYSA

Het verhaal MYSA begon meer dan 20 jaar geleden in 1987, toen de Verenigde Naties Adviseur, Bob Munro, werkte voor duurzame ontwikkeling in Kenia. Tijdens een bezoek aan Mathare, zag hij de lokale kinderen voetballen met een bal gemaakt van plastic zakken en touw. Hij bood aan een spel scheidsrechter te zijn onder de voorwaarde dat de kinderen hielpen met het schoonmaken van het voetbalveldje. Tot zijn grote verbazing, gingen ze meteen akkoord.

Geïnspireerd door deze ervaring, zette Bob Munro een zelfhulporganisatie op waar voetbal werd gekoppeld aan het opruimen en schoonmaken van sloppenwijken. Het idee was simpel - teams kregen extra competitie punten voor het opruimen (clean ups) van sloppenwijken, waardoor ze een extra prikkel hadden om te participeren in MYSA.

De organisatie groeide snel. MYSA begon voetballen te koppelen aan andere community outreach-en ontwikkelingsactiviteiten, zoals HIV / AIDS awareness sessies, onderwijs beurzen en leiderschapstraining.

Vandaag de dag heeft MYSA meer dan 25.000 leden en een aantal grote succesverhalen te vertellen (zie ook MYSA verhalen)

Hoewel MYSA veel groter is dan vroeger, de filosofie is nog steeds hetzelfde. In het hart van alles wat ze doen is een liefde en passie voor sport en het doel om ' de jeugd een sportieve kans te geven op en naast het veld'.

Kernwaarden van MYSA

MYSA is gebouwd op zeven kernwaarden. Deze staan centraal in alles wat ze doen:

1. Respect voor jezelf en anderen
2. Eerlijk spel
3. Een goed voorbeeld zijn voor anderen
4. Respect voor regels
5. Als je iets doet, zal MYSA iets doen, als je niets doet, zal MYSA niets doen
6. Iedereen is gelijk, ongeacht leeftijd, religie, economische status, opleidingsniveau, geslacht of ras
7. Jezelf helpen door anderen te helpen

Bob Munro

Bob Munro is de algemeen directeur van XXCEL Africa Ltd. Sinds 1985 woont en werkt hij in Afrika als senior adviseur op het gebied van milieubeleid, waterbeheer en duurzame ontwikkeling van Afrikaanse regeringen, regionale ontwikkeling organisaties en de Verenigde Naties.

Hij is de oprichter en voorzitter van de Raad van Toezicht van de Mathare Youth Sports Association (MYSA), een zelf-hulp jeugdsport en community development project welke begon in 1987 in een van de grootste en armste sloppenwijken van Afrika. Vandaag zijn meer dan 25.000 jongeren lid van MYSA en namen deel aan de MYSA sport, sloppenwijk opruimen, AIDS-preventie, leiderschapstraining, het ondersteunen en helpen van gevangen gezette kinderen, fotografie, muziek en andere ontwikkelingsactiviteiten. Nog eens 10.000 jongeren uit acht verschillende landen nemen deel aan een soortgelijke sport en ontwikkeling project van MYSA in 1999 in het Kakuma vluchtelingenkamp in het noordwesten van Kenia.

Hij is de voorzitter van Mathare United, een van de beste en meest populaire voetbal Kenia clubs, en is een directeur en vice-voorzitter van de Keniaanse Premier League Ltd

MYSA en Mathare United won de 1992 UNEP Global 500 Award voor milieu-innovatie (Rio de Janeiro), de 2001 CAF / African Youth Development Award (Johannesburg), de 2003 Prins Claus Prijs voor culturele prestaties (Amsterdam), de 2004 World Sports Academy / Laureus Sport for Good Award (Lissabon) en de 2004 International Fair Play Award. Niet te vergeten dat hem en MYSA zijn genomineerd voor de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede voor het werk dat thans gaande is op sloppenwijk Mathare.

In 1999 Bob werd bekroond met de Stromme Stichting "Hulp voor Self-Help Prize" in Oslo.

Verhalen MYSA

Voor heel veel kinderen in de sloppenwijken van de Mathare is MYSA inderdaad een organisatie die staat voor hun motto;

" give youth a sporting chance on and of the field"

lees hier hun soms hartverscheurende verhalen: http://www.mysakenya.org/Our-stories/